Att välja surfplatta

27mar - by admin - 0 - In Prylar

Utbudet av surfplattor är stort, och man kan välja att köpa en platta av många olika anledningar. Letar du efter en platta att använda i garaget, i barnkammaren, i köket eller kanske i garaget? Det finns en platta för nästan alla behov.

Surfplattan är idag ett självklart redskap i många verksamheter. Ett exempel är det svenska curlinglandslaget, som använde surfplattan för att analysera sitt spel inför Paralympics. Varje sten förs in av coachen i ett speciellt curlingprogram, som sedan kan spela upp en film som återskapar varje match. Det berättar curlaren Kristina Ulander för Sydsvenskan.

I valet och surfplattekvalet

Ipad med sociala medierSå hur ska man göra när man väljer surfplatta? För det första är det viktigt att välja en platta som passar användarens behov. Ska du ha många program igång samtidigt behövs en bra processor, med flera kärnor, och gärna också ett stort internt minne. Ska du däremot använda plattan för att läsa stora filer, exempelvis bilder, är det smidigt om plattan har SIM-kortsläsare.

Hur vill du identifiera dig? Ska du använda lösenord för att låsa upp plattan, eller är det bättre med fingeravtrycksläsare? Det senare innebär att det inte är någon risk att lösenordet glöms bort. Vissa plattor kan lösas upp med lösenord, andra enbart med pin-koder.

Det är också viktigt att känna till utbudet av tillbehör. Till vissa surfplattor, t.ex. ipads, finns det väldigt många tillbehör att välja mellan. Till andra är utbudet mer begränsat. Om du ska låta detta begränsa dig beror på vilka behov du har, och i vilken miljö du ska använda din surfplatta. Om dammskydd, skydd mot väta och liknande är viktigt, då bör du välja en modell som du kan utrusta med den här typen av skydd.

En platta till farmor

Många köper surfplattor till sina barn, men surfplattan kan även vara en bra present till en äldre person. Med en platta är det enkelt att hålla kontakten med barnbarn, titta på filmer och sköta bankärenden, och plattan har inte samma höga inlärningströskel som många äldre upplever att en dator har.Äldre kvinna med surfplatta

Föreningen Seniornet bildades redan 1997, och arbetar med att lära äldre om digital kommunikation och internet. Göteborgsposten berättar om ett av föreningens kurstillfällen i Göteborg, där kursledaren uppmanat deltagarna att inte acceptera att få sina barns avlagda plattor, utan uppmanat dem att köpa nya. Så varför inte vara en god son eller dotter, och förekomma kritiken genom att ge mamma eller pappa en splitterny platta. Tänk på att den inte får ha för liten skärm. Det ska vara enkelt att både se på skärmen, och att klicka rätt. Kanske kommer den nya plattan som det ryktas om, och som skulle använda Googles (andra) operativsystem Chrome OS, att passa utmärkt.

Tänk på att välja en platta med bra tillbehör, som gör det enklare att hålla i plattan, och också skyddar den mot stötar och repor. Du kan tänka likadant när du väljer tillbehör till någon av familjens seniorer, som när du väljer tillbehör till en juniors platta.