Att investera i en ljudanläggning

9okt - by admin - 0 - In Prylar

Vid sidan av inredning är musik det kanske bästa sättet att höja upplevelsen av en inomhusmiljö. Men det finns mängder av olika ljudsystem att välja bland vilket gör att det kan vara svårt att veta var du ska börja. I den här artikeln går vi igenom några av grunderna för hur du ska tänka om du vill köpa ett ljudsystem samt något om de olika alternativ som finns på marknaden.

ljudsystemEnklare ljudsystem går att få för strax under tusenlappen men då kommer kvaliteten såklart av vara något sämre. Premiummärken som Sonos har många olika system att välja mellan och de minsta går att få för runt 2 000:- medan dyrare och mer avancerade system kostar över 20 000:-. Om du inte har pengar just nu men vet att du kommer att kunna betala tillbaka inom kort kan ett sms-lån vara ett alternativ.

Gör research innan du lånar

På nätet kan du hitta sms-lån till räntor som är väldigt fördelaktiga jämfört med andra lån av samma typ. Alldeles oavsett vilken prisklass du vill röra dig i finns det några bra grundförutsättningar att ha i åtanke innan du slår till. Källa: bästasmslånet.se

Tänk på detta när du köper ljudsystem

Ljudsystem och musik är i princip att betrakta som outtömliga ämnen och det finns mängder av kunskaper att ta del av om hur du kan få ett så bra ljud som möjligt. Men om du inte är intresserad av att gräva ned dig i ett såpass omfattande ämne räcker det att hålla koll på några få saker innan ditt köp:

  • Gör research på nätet, kolla på recensioner och kundomdömen.
  • Bestäm dig för vilken typ av utrustning du behöver. Lyssnar du på musik på en och samma plats eller vill du ha ljud i flera olika rum? D.v.s. ska du ha en stereo eller ett modernare ljudsystem för alla rum i hemmet?
  • Vad för typ av förstärkare ska du ha? Digital eller analog? Digitala har fler och enklare programmeringsmöjligheter samtidigt som många skulle säga att analoga förstärkare låter bättre.
  • Stora, små eller många högtalare? Om du lyssnar på musik på en plats fungerar det bra med en klassisk stereouppsättning. Om du tycker om att ha musik i bakgrunden och lyssnar på olika platser fungerar kanske fler små högtalare bättre.

 

Multi-room, stereos och radioapparater

låna till högtalareBland de mer ambitiösa ljudsystemen för hemmabruk finns de så kallade ”multi-room”-systemen. Sonos är ett exempel på ett av de mer profilerade märkena inom det här ljudsystem-segmentet. Vid köp av den här typen av ljudsystem får du typiskt sett fler högtalare än två med syftet att placera ut dem i flera rum i ditt hem. Funktionaliteten varierar med prisnivån men ofta finns möjligheten att spela upp olika musik eller radiokanaler i de olika högtalare som ingår. Vanligtvis kopplas alla högtalare till en central enhet via wi-fi eller bluetooth. Ljudsystem som sträcker sig över flera rum låter ofta väldigt bra och ger många valmöjligheter, men de kostar också ofta en slant. Med det sagt är det inte särskilt svårt även för den prismedvetne att få tillgång till bra ljudupplevelser.