Tekniken för en bra konsert

14dec - by admin - 0 - In Teknik

För att skapa en oförglömlig scenupplevelse finns det mycket bra teknisk utrustning att använda. Lyft bandets framförande genom ett bra ljudsystem, genomtänkt scenbelysning och rökmaskin.

Om du ska ge din publik en riktig brakupplevelse, vare sig det gäller ett gig på en festival eller en pubkväll, så behöver du också den rätta tekniska utrustningen. Det viktigaste är ett bra ljudsystem såsom du kan hitta hos https://bigblack.se/ och du bör skaffa dig en som du bemästrar utifrån din egen ljudtekniska förmåga. Ett framförande med rundgång eller där bara basen hörs, blir inget framförande som skapar mersmak. Som alltid får du också vad du betalar för: instrument och ljudsystem är din viktigaste utrustning.

Artister som förstår vad en bra show är

Det viktigaste för att ge en bra publikupplevelse är att skapa en show, och exempel på band och artister som lyckas med detta är många. Såhär skriver till exempel Sveriges Television om Iron Maidens spelning på Sweden Rock i somras:

” – Maiden gjorde succé på Sweden Rock. De trollband publiken med bra blandning av välkända klassiker och överraskningar, en storslagen teatralisk scenshow och mycket energi.” läs mer.

En annan som lyckats med sina shower år efter år är ingen mindre än The Boss själv, alltså Bruce Springsteen. Nu är han dessutom i full färd med skriva en ny soloskiva som han ska turnera med världen över – något som många ser fram emot. Vad kan du som har ett band lära dig av honom och de andra giganterna på scen? Den främsta orsaken till att Bruce Springsteen och grupper med fleråriga listettor håller år efter år är den musikaliska kvalitén; texterna och melodierna. Men i långa loppet räcker det inte för att fylla en världsarena. Att gå på konsert är en upplevelse.

Vill du att publiken ska komma ihåg framförandet bör du skapa en upplevelse för flera sinnen, inte bara för hörseln. Investera i bra scenbelysning. Med bra scenbelysning kan du skapa en show i showen och förstärka låtarna genom att förändra ljuset på scenen beroende på låt. Eller skapa en särskild signaturfärg, som rapparen YG. En poppig låt förstärks av pulsljus och olika färger, en diskokänsla, medan en ballad gärna kan ha en lugnare scenbelysning. Glöm heller inte allt annat såsom att addera en rökmaskin exempelvis, sdana funkar lika bra på världsscenen som på en pubkväll. Dock är det viktigt att inte använda den på samma sätt för alla låtar, och inte heller använda den till varje låt. Planera igenom varje minut av bandets scenframförande och använd den tekniska utrusningen på bästa sätt. Tänk igenom showen helt enkelt!