Tre saker som blockchain kan användas till

17jun - by admin - 0 - In IT

Den digitala ”valutan” Bitcoin har några omtumlande år bakom sig. Valutan har stigit till rekordvärderingar och varit ett av de hetaste investeringsobjekten på lång tid. Till grund för valutan ligger en teknik som kallas för blockchain – en innovation som kan ha många användningsområden i framtiden.

Blockchain är den digitala teknik som underbygger i princip alla kryptovalutor som används idag, exempelvis Bitcoin. Det är en teknik som låter digital information spridas utan att den kopieras. Det är bra inte minst när det handlar om valutor, där målet är att användarna inte ska kunna kopiera bitcoin-info – det vore ju som att ha en sedelpress i datorn – utan handla med unika digitala enheter, precis på samma sätt som mynt och sedlar fungerar i verkligheten. Bitcoin går som bekant att inhandla på tradingsidor som exempelvis BTCX och andra. Alla som köper och säljer Bitcoin använder sig av blockchain-teknik. Men det finns andra användningsområden för den nya tekniken, mängder faktiskt – och här har vi begränsat oss till att lista tre av dem. Det finns mer att läsa om det här.

3. Blockchain kan låta dig rösta digitalt i politiska val

Ett högt deltagande i politiska val anses som gynnsamt av flera olika anledningar. Dels ger det ökad legitimitet till våra folkvalda politiker och gör att deras politiska beslut blir bättre förankrade i folket de ska representera. Många demokratier har dock sett sjunkande valdeltagande under de senaste decennierna. En potentiell lösning på det här problemet skulle kunna tänkas vara möjligheten att rösta digitalt. Än så länge har man dock inte lyckats hitta någon bra lösning som skulle låta människor rösta via datorn. Problemen består bland annat i hur man ska kunna behålla valhemligheten samt i en rädsla för att valfusk ska bli både enklare och vanligare. Blockchain utgör den mest sannolika vägen framåt för att lösa problem som dessa.

2. Spåra receptbelagda mediciner

Det finns stor potential för blockchain att användas för medicinska syften. I vissa länder är fejkade mediciner redan idag ett stort problem. Blockchain har potentialen att vara en enkel, digital metod för att spåra receptbelagda mediciner via serienummer, från tillverkaren ända fram till patientens hand. Detta i syfte att förhindra att billiga och sämre varianter säljs under falsk flagg och sprids på marknaden. Det skulle inte minst leda till att patientsäkerheten ökar globalt i och med att kvaliteten på mediciner ökar.

1. Digitala ID-kort?

I Sverige är vi sedan länge bekanta med ID-kort i digital form. BankID har vid det här laget använts av miljontals svenskar i flera år för att göra allt från att lämna in deklarationen till att genomföra nätköp och spela på nätcasinon. Vi ligger dock i ganska rejäl framkant när det gäller den här tekniken, internationellt har det gått desto långsammare. Blockchain representerar i det här sammanhanget ett både billigt och enkelt sätt att göra den här servicen tillgänglig för miljarder människor världen över. Digitala ID-kort som använder tekniken skulle ge människor i fattiga regioner möjligheten att komma åt bankservice, starta företag och mycket annat. Främst i bräschen för den här utvecklingen går Microsoft med en app som de kallar för Authenticator App.