Musik i magen

20dec - by admin - 0 - In Teknik

Flicka lyssnar på mammans magePå den tiden när folk lyssnade på radio genom enkla kristallmottagare, som de byggde själva, cirkulerade historier om hur folk som varit hos tandläkaren började höra röster. Och det var inte bara de själva som hörde rösterna, utan även personer i deras omgivning! Och rösterna kom ur deras munnar!

Vad det rörde sig om var att lagningarna i tänderna fungerade som mottagare och fångade upp radiovågorna. Om det låg någon sanning i historierna är svårt att avgöra för de som inte var med på den tiden. Kanske var det bara en av den tidens klintbergare, en av de första moderna vandringssägnerna.

Gutpod

Om det var den här historien som inspirerade skaparna av Gutpod är också svårt att veta, men helt omöjligt är det inte. Eller så ville de helt enkelt ta det här med buktaleri till nästa nivå. Gutpod är en väldigt liten radiomottagare med högtalare, inkapslade i ett plasthölje som ser ut som en stor värktablett. Måtten är 3 x 1,5 cm, och formen kommer av det faktum att den lilla kapseln ska sväljas. Sedan kan man via radiomottagaren i Gutpoden strömma musik eller tal från en sändare på utsidan till podden, och sedan lyssna på musiken från podden genom att koppla ett stetoskop till en förstärkare.

Det här kan tyckas vara att gå över ån efter vatten, och det är det naturligtvis också. Ingen vettig människa skulle väl köpa en radio som man sväljer? Men just att det är ganska krejsy är en stor del av grejen. Det handlar, föga förvånande, om att väcka uppmärksamhet. Men det här kan också komma att löna sig ekonomiskt. Mannen bakom projektet, ägare till flera butiker som säljer hifi-utrustning i Stockholm, hoppas kunna sälja sin lilla pryl för ungefär 100 000 kronor. Värdet kan helt och hållet tillskrivas nyhetens behag, eftersom man är först i världen med att skapa en sån här pryl. I klippet nedan berättar produktens designer om arbetet.

Ett problem med den här saken är att eftersom den sväljs kommer den att komma ut samma väg som alla andra saker som sväljs, och frågan är: kommer det att finnas något enkelt sätt att ta vara på den igen? För att spola ned den i toaletten känns inte som ett alternativ, men frågan är ju hur man ska lokalisera den när den kommit ut, och hur sugen man kommer att vara på att svälja den en gång till, för att göra om tricket.